Kurumların başarısı büyük ölçüde hedef ve önceliklerini doğru bir biçimde ortaya koyup kaynaklarını bu hedef ve öncelik alanlarına aktarabilmelerine bağlıdır. Stratejik yönetim yaklaşımı ile hedeflerin belirlenmesi, kaynakların planlanması, uygulamanın yapılması ve sonuçların izlenmesi bütünleşik bir sistem içerisinde ortaya konulur. Kamu kuruluşları için bu bütünün parçaları stratejik plan, performans programı, faaliyet raporu, iç kontrol sistemi ve ön mali kontrol olarak ortaya çıkmaktadır.
PYB olarak stratejik yönetimin bütün unsurlarını kaliteli, etkin ve verimli yönetimi sağlamaya yönelik birlikte değerlendirilmesi gereken unsurlar olarak algılıyoruz. Bu nedenle stratejik yönetim konusunda eğitim ve danışmanlık hizmetlerimizde yapılan çalışmaları ortak amaçlara yönelik olarak tasarlıyor ve uyguluyoruz.
Stratejik yönetim konusunda yasal altyapının ve kılavuzların oluşumuna da katkı vermiş olan ve yerel, bölgesel, merkezi ve uluslararası tecrübeye sahip uzmanlarımız ile kurumlarda sonuç odaklı ve sürdürülebilir bir yönetim anlayışının temelini atıyoruz.
Stratejik plan hazırlamanın kuruma katkısı ortaya çıkan plan kadar planlama sürecinin kendisidir. İyi bir planlama süreci, uygulayıcılar ve kurumdan etkilenen paydaşların katılımı ile yürütülmelidir. Oluşturulan plan belgesi uygulama ve izleme-değerlendirme aşamalarını da yönlendirebilecek nitelik taşımalıdır.
PYB olarak, stratejik planlama danışmanlığı hizmetinde şablon planların kuruma uygulanması yerine kurumun ihtiyaç ve önceliklerinden yola çıkarak kuruma özel yaklaşımları geliştirmekteyiz. Planlama sürecinde eğitimler ve katılımcı yöntemlerle kurumsal öğrenmeye en yüksek düzeyde katkı vermeyi amaçlıyoruz.
Kurumlarda bütçelerin kaynak tahsislerinde başarılı olması planla bütçe arasındaki ilişkinin yıllık düzeyde kurulmasına bağlıdır. Gerek makro planların gerekse kurumsal düzeyde hazırlanan stratejik planların hayata geçmesi performans programı ve bütçe çerçevesinde olmaktadır. Kurumlar amaç ve hedefleri doğrultusunda kaynak tahsisini ve kullanılmasını sağlayan, performans ölçümü ve değerlendirmesi yaparak ulaşılmak istenen hedeflere ulaşılıp ulaşılmadığını tespit eden ve sonuçları raporlayan performans esaslı (program bazlı) bütçelerin uygulama sonuçları hesap verebilirlik temelinde faaliyet raporları ile ortaya konmaktadır. Bu anlamda 6085 sayılı Sayıştay Kanunu ile de plan, program, bütçe ve faaliyet raporlarına dayanan bir performans denetimi uygulamasına da geçilmiştir.
PYB kurumsal mali yönetim açısından kilit önem taşıyan program, bütçe ve faaliyet raporu ilişkisinin kurulmasına yönelik bir stratejik yönetim danışmanlığı hizmeti vermektedir.
Kurumların, amaçlarına, belirlenmiş politikalara ve mevzuata uygun olarak; faaliyetlerinin etkili, ekonomik ve verimli bir şekilde yürütülmesini, varlık ve kaynakların korunmasını, muhasebe kayıtlarının doğru ve tam olarak tutulmasını, malî bilgi ve yönetim bilgisinin zamanında ve güvenilir olarak üretilmesini sağlamak üzere organizasyon, yöntem ve süreçle iç denetimi kapsayan bir iç kontrol sistemi bugün bütün bir sistemin en önemli unsurları haline gelmiştir. Etkin bir Ön Mali Kontrol ile risk esaslı değerlendirmeler yapmak suretiyle ön mali kontrole tabi mali karar ve işlemlerin belirlenmesi, kontrol yöntem ve prosedürlerinin geliştirilmesi suretiyle mali işlemlerin mevzuata uygunluğuna ilişkin güvenceyi artırmak mümkündür. Bu anlamda ön mali kontrol birlikte kurumsal risklerin değerlendirilmesi bu süreci tamamlayan önemli bir bileşendir.
PYB olarak Kaynakların düzenlemelere uygun, etkin ve verimli bir şekilde kullanılması suretiyle kurumsal hedeflere ulaşılmasına, makul bir güvencenin sağlanmasına yönelik olarak kurumlarda hizmetin gereği ile uyumlu bir iç kontrol sistemini oluşturmak ve kurumsal ve operasyonel risklerin değerlendirilmesine uygun bir kontrol ortamının geliştirilmesine yönelik kurumsal destek vermekteyiz.